Wyszystkie aktualności |
KLUB PIŁKI NOŻNEJ |
Aktualności |
Galeria |
Kontakt |
KLUB KRWIODAWCÓW |
Aktualności |
Grupy Krwi |
Regulamin |
Galeria |
Kontakt |
SEKCJA WĘDKARZY |
Aktualności |
Łowiska |
Regulamin |
Galeria |
Kontakt |
![]() |
MIĘSO I DRÓB WYSOCE WSKAZANE: dziczyzna, baranina, jagnięcina, królik |
![]() |
OWOCE MORZA I RYBY WYSOCE WSKAZANE: dorsz, flądra, łosoś, halibut, makrela, jesiotr, szczupak, morszczuk, sardynki, sola NEUTRALNE: pstrąg, okoń, karp, sieja, rekin, śledź, tuńczyk, sum NIEWSKAZANE: krewetki, homar, łosoś wędzony, krab, małże, omułki jadalne, ostrygi, ośmiornica, raki, ślimaki |
![]() |
NABIAŁ I JAJA WYSOCE WSKAZANE: chude mleko, jogurty, kefir, owcze mleko, ser feta, mozzarella, owczy, ricotta, serek wiejski |
![]() |
OLEJE I TŁUSZCZE
WYSOCE WSKAZANE: oliwa z oliwek |
![]() |
ORZECHY I PESTKI NEUTRALNE: kasztany, migdały, orzechy włoskie, orzeszki pekan NIEWSKAZANE: mak, nasiona pinii, orzechy nerkowca (kashew), orzeszki pistacjowe, pestki dyni, sezam, słonecznik |
![]() |
FASOLA I ROŚLINY STRĄCZKOWE
WYSOCE WSKAZANE: soja |
![]() |
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY WYSOCE WSKAZANE: orkisz, owies, proso, otręby owsiane i ryżowe, mąka owsiana i ryżowa, płatki owsiane, wafle ryżowe NEUTRALNE: ryż basmati, biały, brązowy, chleb z mąki sojowej, chleb orkiszowy, pumpernikiel, mąka orkiszowa NIEWSKAZANE: amarant, dziki ryż, gryka, jęczmień, kukurydza, pszenica, żyto, chleb: pszenny, żytni, mąka: jęczmienna, pszenna, żytnia, otręby pszenne, kuskus |
![]() |
WARZYWA WYSOCE WSKAZANE: bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, grzyby shitake, kapusta: biała, chińska i czerwona, kalafior, marchew, pasternak, papryka: czerwona, jalapeno, zielona i żółta, pietruszka, rzeżucha, ziemniaki |
![]() |
OWOCE WYSOCE WSKAZANE: ananas, banany, jeżyny, papaja, śliwki świeże, winogrona: czarne, czerwone, zielone |
![]() |
PRZYPRAWY WYSOCE WSKAZANE: curry, chrzan, imbir, pieprz Cayenne, pietruszka |
![]() |
INNE PRZYPRAWY NEUTRALNE: cukier biały i brązowy, czekolada, dżemy i galaretki z akceptowanych owoców, marynaty kwaśne i słodkie, majonez, melasa, miód, mus jabłkowy, musztarda, ocet: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, sos sojowy, sos Worcester, sos tatarski, syrop klonowy |
![]() |
UŻYWKI NEUTRALNE: czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, piwo, wino białe i czerwone |
Osoby z grupą krwi B mają raczej odporne organizmy. Przestrzegając właściwej dla nich diety, mogą uniknąć większości chorób.
Niektóre osoby z tej grupy mogą mieć problemy z przemianą materii, co może powodować zatrzymanie płynów, groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku (hipoglikemia) oraz zmęczenie. Pewne rodzaje żywności, szczególnie orzeszki ziemne, gryka, kukurydza i soczewica prowadzą do takich właśnie dolegliwości. Aby temu zapobiec, wystarczy wyeliminować z diety te produkty i zastąpić je właściwymi dla grupy B, a problem powinien zniknąć.
Aby osoby z grupą krwi B żyły w dobrym zdrowiu fizycznym i psychicznym, oraz aby ich metabolizm był prawidłowy, potrzebne jest odpowiednie zestrojenie ich diety, dzięki czemu:
- poprawią skuteczność insulinową,
- wzmocnią odporność na bakterie i wirusy,
- wzmocnią jasność umysłu i zdolność koncentracji.
Osoby z ta grupą krwi, powinny w codziennej diecie zwrócić szczególna uwagę na odpowiednie ilości magnezu, bowiem występuje u nich ryzyko deficytu tego pierwiastka. Magnez jest katalizatorem, który kieruje efektywnym metabolizmem węglowodanów osób z grupą krwi B. Grupa ta skutecznie przyswaja wapń, w związku z czym może wystąpić brak równowagi pomiędzy poziomami wapnia i magnezu. Taka sytuacja może doprowadzić do ryzyka wystąpienia obniżonej odporności organizmu oraz do zaburzeń systemu nerwowego, zmęczenia i depresji.
Osoby z grupą krwi B są szczególnie narażone na stany zapalne pęcherza i dróg moczowych. Podstawową przyczyną tych dolegliwości są bakterie E. coli, z którymi układ immunologiczny tych osób nie bardzo sobie radzi.
Osoby z grupą krwi B mogą mieć trudności z koncentracją, co jest jednym z objawów, zespołu chronicznego zmęczenia, na który ta grupa jest narażona. Jest to bardzo uciążliwa dolegliwość, która przeszkadza w codziennym życiu. Problemem mogą stać się nawet zwykłe, proste czynność takie jak ubieranie, jedzenie oraz praca.
Grupie B potrzebna jest lecytyna, która wzmacnia krew i pozwala antygenom B powierzchni komórek na łatwiejsze poruszanie i lepszą ochronę systemu odpornościowego. Najlepszym jej źródłem dla grupy B jest soja, jednak nie posiada ona skoncentrowanego dzałania i lepiej uzupełniąc codzienną dietę lecytyną.