Wyszystkie aktualności |
KLUB PIŁKI NOŻNEJ |
Aktualności |
Galeria |
Kontakt |
KLUB KRWIODAWCÓW |
Aktualności |
Grupy Krwi |
Regulamin |
Galeria |
Kontakt |
SEKCJA WĘDKARZY |
Aktualności |
Łowiska |
Regulamin |
Galeria |
Kontakt |
![]() |
MIĘSO I DRÓB
WYSOCE WSKAZANE: baranina, indyk, jagnięcina, królik |
![]() |
OWOCE MORZA I RYBY WYSOCE WSKAZANE: dorsz, jesiotr, makrela, morszczuk, pstrąg, sardynki, szczupak, ślimaki |
![]() |
NABIAŁ I JAJA WYSOCE WSKAZANE: jogurt, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, feta, mozzarella, ser owczy, ricotta, tofu, ser wiejski |
![]() |
OLEJE I TŁUSZCZE WYSOCE WSKAZANE: masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich |
![]() |
ORZECHY I PESTKI WYSOCE WSKAZANE: kasztany, orzechy włoskie, orzeszki ziemne |
![]() |
FASOLA I ROŚLINY STRĄCZKOWE WYSOCE WSKAZANE: fasola czerwona, fasolka pinto, soczewica zielona |
![]() |
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY WYSOCE WSKAZANE: orkisz, owies, proso, ryż: basmati, biały, brązowy, dziki, żyto, otręby: ryżowe, owsiane, chleb: z kiełków pszenicy, sojowy, żytni, wafle ryżowe, makaron: orkiszowy, ryżowy, żytni |
![]() |
WARZYWA WYSOCE WSKAZANE: bakłażan, brokuły, buraki, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta włoska, kiełki lucerny, ogórki, pasternak, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki, |
![]() |
OWOCE
WYSOCE WSKAZANE: ananas, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, śliwki, winogrona: czarne, czerwone i zielone; wiśnie, żurawina |
![]() |
PRZYPRAWY WYSOCE WSKAZANE: chrzan, curry, czosnek, imbir, miso, pietruszka |
![]() |
INNE PRZYPRAWY NEUTRALNE: cukier biały i brązowy, czekolada, galaretki i konfitury z dopuszczalnych owoców, majonez, melasa, miód, musztarda, sos sojowy, syrop klonowy, tainari NIEWSKAZANE: ketchup, ocet balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, słód jęczmienny, żelatyna |
![]() |
UŻYWKI WYSOCE WSKAZANE: kawa bezkofeinowa i z kofeiną |
Aby dieta grupy AB była odpowiednia należy zwrócić uwagę na odpowiednie zestawienie posiłków z uwzględnieniem pewnych produktów, które są bogate w substancje biologicznie czynne. W codziennej diecie należy zwrócić szczególną uwagę na produkty, których spożywanie:
- wzmocni serce,
- pomoże przeciwstawić się stresowi,
- zapobiegnie procesom oksydacyjnym,
- zapobiegnie stanom zapalnym śluzówki żołądka,
- wzmocni system odpornościowy i zapobiegnie infekcjom.
Osoby z grupą krwi AB mają podobne skłonności do chorób, jakie często występują u osób z grupą krwi A, jednak zalecana dla tej grupy dieta jest bogatsza, niż grupy A, bowiem w jej skład wchodzą niektóre produkty grupy B. Mimo tego warto zwrócić uwagę na pewne produkty i biosubstancje, aby mieć pewność, że robi się wszystko, by właściwie zadbać o swoje zdrowie.
Dla tej grupy wskazane są dodatki podobne, jak dla grupy A. Warto więc spożywać owoce i warzywa zasobne w witaminę C i selen, które pomagają przeciwdziałać chorobie nowotworowej.
Osoby z grupą krwi AB mają podatność na stany zapalne śluzówki żołądka, co może prowadzić do powstawania wrzodów żołądka. Aby temu zapobiec, przede wszystkim powinno unikać się mocnych alkoholi, potraw frytowanych i tłustych oraz ostrych przypraw. Należy zwrócić uwagę na częstotliwość spożywania posiłków. Lepiej zjeść pięć mniejszych porcji w ciągu dnia, pamiętając, aby kolację spożyć przynajmniej 2-3 godziny przed nocnym spoczynkiem.